De laatste tijd zien we een sterke toename van controles door het parket op beleggers in cryptomunten. Deze controles zijn vaak een direct gevolg van een melding door banken bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Banken zijn verplicht om verdachte transacties te melden wanneer er een vermoeden bestaat van witwassen of fiscale fraude. Hierdoor komen transacties in crypto steeds vaker onder de radar van justitie en de fiscus.
![Een rechter die oordeelt over crypto fiscale fraude en witwas en uitnodiging verhoor](https://static.wixstatic.com/media/163f16_f4e11ffd4aa4474ba043f024da8fe589~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_471,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/163f16_f4e11ffd4aa4474ba043f024da8fe589~mv2.jpg)
Wat is fiscale fraude en witwassen?
Fiscale fraude, ook wel belastingfraude genoemd, betreft het opzettelijk overtreden van de fiscale wet met als doel minder (of geen) belasting te betalen dan wettelijk verplicht is. Dit kan bijvoorbeeld door het verzwijgen van inkomsten of het opzettelijk doen van een onjuiste aangifte.
Witwassen is het uitvoeren van transacties met als doel de illegale oorsprong van geldsommen of andere zaken te maskeren. Het doel hiervan is om illegaal verkregen vermogen te kunnen besteden of investeren zonder dat de illegale oorsprong bewezen kan worden.
crypto, fiscale fraude en witwas
De meeste situaties waarin ons kantoor bestand verleent, betreffen investeerders in cryptocurrencies (zowel daytraders als longterm "HODL"-ers, mensen die cryptocurrencies hebben gemined of mensen beleggers die actief zijn in liquidity pool- en yield farmers). Doorgaans hebben deze mensen in het verleden (aanzienlijke) winsten gerealiseerd zonder zich bewust te zijn van hun (eventuele) fiscale verplichtingen. Door het onduidelijke wettelijke en fiscale kader hebben zij, vaak te goeder trouw, deze inkomsten niet aangegeven in hun belastingaangifte.
In veel gevallen gaat het om (initieel) relatief beperkte inkomsten. Echter, door de stijging van de cryptomarkt zijn coins die bijvoorbeeld in 2014 gemined werden, hebben zij ondertussen een enorme waardestijging ondergaan. Wanneer men vervolgens (grote) winsten wil verzilveren en deze vervolgens wil repatriëren naar de bank, geeft dit vaak aanleiding tot vragen van de bank. Banken zijn immers verplicht om een gezonde argwaan te hanteren wanneer zij worden geconfronteerd met het op eerste zicht "verdachte" transacties. Wanneer een klant plots een aanzienlijk bedrag, afkomstig van een crypto-exchange, overmaakt op zijn (Belgische) bankrekening, gaan voor de bank vaak enkele alarmbellen af. De bank zal doorgaans in eerste instantie vragen stellen aan de klant: enerzijds wat de herkomst van het geld betreft en anderzijds of de (eventuele) fiscale verplichtingen die rusten op de klant werden vervuld. Wanneer de bank geen (of geen zaligmakende) antwoorden ontvangt van de klant, zal zij steevast de klantenrelatie beëindigen en vervolgens overgaan tot een (stille) melding bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI).
De procedure bij een uitnodiging tot verhoor salduz categorie 3
Wanneer de CFI een melding ontvangt van een verdachte transactie, analyseert zij deze en kan zij besluiten de informatie door te geven aan het parket. Het parket kan vervolgens beslissen om een zgn. 'opsporingsonderzoek' op te starten, dan wel beslissen om het dossier over te maken aan de fiscus voor verdere opvolging.
In het geval het parket beslist om een opsporingsonderzoek op te starten, zal zij doorgaans de politie instructie geven om de verdachte uit te nodigen voor verhoor. De politie zal de verdachte vervolgens uitnodigen voor verhoor en zal doorgaans enkele vragen stellen over mogelijke fiscale fraude en witwas in verband met uw crypto-investeringen.
Een uitnodiging tot verhoor kan op "vrijwillige" basis plaatsvinden onder Salduz categorie 3. Dit betekent dat u niet wordt aangehouden maar toch recht heeft op bijstand van een advocaat tijdens het politieverhoor. Het is van groot belang om goed voorbereid te gaan naar het verhoor en u zich laat bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. Alles wat u tijdens het verhoor zegt, kan en zal immers in de regel tegen u gebruikt worden.
Beslissing van het parket
Na het verhoor en na het analyseren van het door u overgemaakt dossier, besluit het parket of het dossier al dan niet verder wordt vervolgd . Dit kan leiden tot:
Seponering: Het parket besluit dat er geen verdere stappen worden ondernomen op strafrechtelijk niveau.
Doorsturen naar de fiscus: Daarbij zal het parket wanneer zij van mening is dat er mogelijks fiscale onregelmatigheden zijn gepleegd, er doorgaans voor opteren om de fiscus inzage te verlenen in het (geseponeerde) strafdossier. De fiscus zal na inzage van het strafdossier het dossier verdere afhandelen.
Strafrechtelijke vervolging: Indien er voldoende bewijslast is voor strafbare feiten, kan het parket beslissen tot overgaan tot vervolging. U zal dan moeten verschijnen voor de strafrechter. Afhankelijk van de feiten, riskeert u veroordeeld te worden tot een gevangenisstraf, een geldboete en riskeert u tevens dat het "illiciete" vermogen (het zwarte vermogen) verbeurd wordt verklaard door de strafrechter.
De voorkeur gaat altijd uit naar seponering. Indien er echter toch fiscale issues zijn, streven wij ernaar het dossier via de BBI af te handelen, aangezien dit geen strafblad oplevert en er geen verbeurdverklaring kan worden uitgesproken.
Het belang van juridische bijstand
Een uitnodiging tot verhoor kan verstrekkende gevolgen hebben, zeker in complexe zaken zoals fiscale fraude en witwassen. Het is essentieel om vanaf het begin een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Bij Aeacus Lawyers beschikken we over grote expertise en bieden we bijstand tijdens iedere fase van de procedure. Onze advocaten zijn ook in het bezit van een supralat-certificaat, waarmee zij u optimaal kunnen bijstaan tijdens Salduz-verhoren.
Heeft u een uitnodiging tot verhoor ontvangen of heeft u vragen over een lopend onderzoek? Neem dan contact op met Aeacus Lawyers voor een vrijblijvend en vertrouwelijk advies.
Christophe Romero Senne Verholle
Comments