top of page

Is de Taks op Beursverrichtingen (TOB) van toepassing op cryptomunten?

Aeacus Lawyers

De opkomst van cryptomunten roept talloze fiscale vragen op, waaronder de vraag of de Taks op Beursverrichtingen (TOB) van toepassing is op de aan- en verkoop van cryptomunten en daaraan gerelateerde producten. Hoewel cryptomunten in bepaalde gevallen als roerende waarden worden beschouwd, is het antwoord voor klassieke cryptotransacties duidelijk: neen, cryptomunten vallen niet onder de TOB. Hieronder lichten we de belangrijkste argumenten toe.

een scherm waarop crypto verkocht wordt en waarbij de vraag is of de Taks op Beursverrichting van toepassing isen
De basisvoorwaarden voor de taks op beursverrichtingen

De TOB wordt opgelegd op transacties die voldoen aan een aantal cumulatieve voorwaarden zoals bepaald in artikel 120 van het Wetboek diverse rechten en taksen (WDRT):

Betrekking op openbare fondsen

De transactie moet betrekking hebben op "openbare fondsen", zoals aandelen, obligaties, trackers, en andere financiële instrumenten. Cryptomunten kwalificeren in beginsel niet als "openbare fondsen", omdat zij niet verhandeld worden op een secundaire markt voor financiële instrumenten, ondanks hun vrije verhandelbaarheid. Bovendien zijn cryptomunten geen gereguleerde financiële instrumenten conform de Belgische wetgeving.

Overdracht onder bezwarende titel

De TOB is van toepassing bij een verkoop, aankoop of andere overdracht onder bezwarende titel van de betreffende activa. Hoewel cryptotransacties doorgaans aan deze voorwaarde voldoen, missen zij de andere vereisten zoals hierboven en hieronder beschreven.

Tussenkomst van een gekwalificeerde tussenpersoon

De TOB vereist een tussenkomst van een gekwalificeerde tussenpersoon, zoals een kredietinstelling, beursvennootschap of gereguleerd handelsplatform. Cryptoplatformen vallen echter niet onder de definitie van een tussenpersoon zoals bedoeld in de WDRT. Ze zijn niet erkend of gereguleerd door de Belgische financiële autoriteiten.

Conclusie

Cryptomunten vallen aldus niet onder de Taks op Beursverrichtingen omdat ze geen openbare fondsen zijn, geen gereguleerde financiële instrumenten vormen en de transacties niet via een gekwalificeerde tussenpersoon verlopen.

Dit wordt impliciet bevestigd door de FAQ van de overheid aangaande de TOB. De FAQ geeft aan dat enkel "roerende waarden" geviseerd worden door de TOB en met name: aandelen, certificaten die aandelen vertegenwoordigen, obligaties en kasbons, aandelen van Beveks, rechten van deelneming van gemeenschappelijke beleggingsfondsen en trackers (ETF's).

Verrichtingen met opties, swaps, futures en "contracts for difference" (CFD's) worden expliciet uitgesloten van de TOB. Cryptomunten worden echter niet vermeld, wat erop wijst dat het voor de overheid klaarblijkelijk vanzelfsprekend is dat deze niet onder de TOB vallen.

Wat met beleggingsfondsen die in cryptomunten investeren?

Hier kunnen we denken aan gestructureerde producten gekoppeld aan de waarde van cryptomunten. Voor deze producten is het niet uitgesloten dat de TOB verschuldigd is, indien aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. Indien particulieren deze via buitenlandse platformen aankoopt, dan is hij mogelijk zelf verantwoordelijk voor de aangifte en betaling van de TOB.

Heeft u vragen over de fiscale behandeling van cryptomunten of aanverwante producten? Neem contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag verder met professioneel advies op maat.





Christophe Romero Senne Verholle

Comments


Contact

Aeacus Lawyers staat tot uw dienst voor al uw juridische vragen. U kan met ons geheel vrijblijvend contact opnemen via het onderstaande e-mailadres of door het onderstaande formulier in te vullen. Wij komen zo spoedig mogelijk bij u terug. 

bottom of page